--

Boztepe barajının faaliyete geçmesiyle birlikte tarım alanların sulanmasıyla ortaya çıkacak mera sıkıntısı hayvancılık yapanları tedirgin ediyor. Ancak hayvancılıkla uğraşanların sıkıntısı bu kadarla bitmiyor. Büyükşehir yasasıyla beraber Yazıhan’da hayvancılık yasaklanacak söylentileri geçinmek için başka imkânları bulunmayan yetiştiricileri rahatsız etti

Ülke ekonomisinde bir kaldıraç görevi gören hayvancılığı geliştirebilmek adına hükümet birçok adım atsa da Büyükşehir kanununa göre Yazıhan’da hayvancılığın yasaklanacak olması birçok üreticiyi mağdur edecek. Malatya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İhsan Akın gerekli olan önlemler alınmadan böyle bir girişime girmenin üreticiye büyük bir darbe olacağına dikkatleri çekiyor.

“ÇÖZÜM ÜRETİLMELİDİR”

Tarım ve hayvancılık ülkelerin vaz geçilmezi olduğunu dile getiren Akın sözlerine şu şekilde devam etti:” Gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz onun içinde girdi sayısı az olan küçükbaş hayvancılığın her alanda desteklenmesi ve her platformda yerel yöneticiler tarafından desteklemesi gerekir. Yazıhan’da Boztepe barajıyla beraber tarımda sulamaya gidilebilir ama burada vatandaşlar yüz yıllardır küçükbaş hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Hayvancılık olarak da Yazıhan önemli potansiyele sahip ilçelerimizden bir tanesidir. Burada bir idareci bir işlemi gerçekleştirirken diğer işten bana ne deme gibi lüksü olamaz. Şimdi Yazıhan da vatandaşlar tarım ve hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar tarımda sulamaya gidilmesi çok iyi bir şey ama bu alanlarda artık hayvancılığın yapılamayacağı da bir o kadar acıdır. Çözüm üretilmelidir. Çözümü nedir bunun? İnsanların mağdur olmamaları için gerçek anlamda hayvancılığın yapabilmeleri için çeşitli yerlerin tahsis edilmesi gerekiyor. “

HAYVANCILIK YAPMALARINI BİRDEN KESİP ATAMAZSINIZ”

Malatya’nın büyükşehir olduktan sonra ilçelerde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ilçe merkezlerinde çıkarılacak olmasının gerekli olduğunu belirten Akın:” Farklı işletmeler rahatsız olmasın diye Bu gerekli olan bir şeydir. Ama şu da bir gerçek ki bizler küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin temsilcileri olarak bu insanların mağdur olmalarına da göz yummayacağız. Bu insanlara farklı yerlerde farklı imkânlar sunulursa ve küçükbaş hayvancılık yapılmasına fırsat verilirse bizde yapılacak tüm çalışmaların içinde oluruz. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin de mağdur olmasını bekleyemeyiz. Bunu hiç kimse de beklemesin çünkü küçükbaş hayvancılık hem ülkemize girdisi az olan bir hayvancılık hem de doğal ve organiktir. Belediye üreticiye yer tahsisine giderken makul olan bir ücretle yapmalıdır. Kar amaçlı yapılmamalıdır. Ben size sadece yer tahsis ederim gerisine de karışmam demekle olmaz bu işler. Eğer bu insanların bir mağduriyeti varsa ve sizde bu insanların merkezden kırsala çekilmelerini istiyorsanız bu insanlara güzel imkânlar sunmak zorundasınız. İnsanların merkezde hayvancılık yapmalarını birden kesip atamazsınız. Yazıhan da kaç tane üretici varsa ilçe belediyesi bunlarla beraber ortak bir çalışma yaparak ortak bir alan belirleyerek bir çözüme gitmelidir. Doğru olan budur. Çünkü bu insanlar bizim için üretiyorlar. Milli üretime katkıda bulunuyorlar. Bizde üreticilerimiz için elimizi taşın altına koyarak destek olmalıyız” ifadelerini kullandı.

                                                           

 



 

Anasayfa

Projeler

Basın

İletişim