Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hazırladıkları projenin hayata geçmesiyle, ilimizde bulunan yaylalara sosyal tesis yapılacağını söyledi.
Birlik tarafından hazırlanan projeyi ilgili makamlara sunduklarını dile getiren Birlik Başkanı İhsan Akın, devletin, sosyal devlet anlayışı içinde bu projeye destek vermesinin, küçükbaş hayvan üretimine önemli katkı sunacağını ifade etti.
Üreticilerimizden talep bekliyoruz
Birlik binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akın, mera ve yaylalarla alakalı yapılacak ve giderilecek eksiklikler konusunda yaptıkları projeler bulunduğunu dile getirerek, yaptıkları proje içinde, yayla yolu, su, elektrik, tuvalet gibi temel ihtiyaçların giderilmesine yönelik birtakım hizmetler olduğunu söyledi. Akın, “10 kişi ve üzerinde kullanılan yaylalarda ikamet eden veya yaylayı kullanan üreticilerimize konuyla ilgili bilgilendirme yaparak mesaj da attık. Taleplerini, bizlere ve bizlerle birlikte oradaki yerel yöneticilere yazılı olarak iletmelerini istedik. İlçe Kaymakamlarına, Belediye Başkanlarına, muhtarların onayladığı bir talep dilekçesi vermelerini istedik. Bunun amacı da yayla kullanıcılarına en azından kısa vadeli çözümler için, yol ve ulaşım gibi sorunların çözülmesine yardımcı olması düşüncesiyle böyle bir talepte bulunduk. Buna bağlı olarak Belediyelerimizle yapılan kırsal sulama projeleri var. Kırsal Kalkınmayı Destekleme (IPARD) Programı projeleri ile alakalı, Orman İşletme Müdürlükleri tarafından orman köylerine uygulanan 25+1 verme suretiyle desteklemeleri var. Arıcılara verilen destekler var. Biz daha çok küçükbaşla alakalı birebir insan yaşamına yönelik temel ihtiyaçların giderilmesi projesinin hayata geçirilmesi sosyal devlet anlayışının da bir gereğidir” dedi.
Projelerimiz desteklenmeli
Akın, bütün yerel yönetimlerle birlikte, IPARD gibi ilgili kuruluşların da bu projelerimizi desteklemeleri gerektiğini hatırlatarak, ilgili kurumlardan destek beklediklerinin altını çizdi. Akın, “Projeler yapılır sunulur, ancak bu talebimiz genel sıkıntıların giderilmesi ile alakalı bir durumdur. İnsanlar bir araya gelerek örnek küçük ihtiyaç giderici tesisler yapabilir. Ancak bizim bunları yapıp, örnek yerlerde, örnek noktalarda bunları vatandaşın hizmetine sunmamız lazım. Hizmet veren tesisler yapıldıktan sonra elde edilen kolaylığı, rahatlığı gören vatandaşlar da kendi, tesislerini de kurma yoluna gidecekleridir” şeklinde konuştu.
Hayvancılık cazip hale getirilmeli
Yaylalardaki küçük kullanımlarda elektrik temininin bazı yaylalarda yüzde 50 hibe temin edildiğini belirten Akın, “Birçok yaylada cep telefonu bataryası, el lambası bataryası şarj edebilecek güneş panellerimiz mevcuttur. Ayrıca Elektrik dağıtım şirketleri, 3-5 elektrik direğiyle elektrik hizmeti sunulacak alanlara da elektrik vermelidir. Bununla alakalı da bir ön çalışmamız var. Şu an projemiz hazır durumdadır. Başta Kalkınma Bakanlığı olarak birçok kurumla görüşmelerimiz sürmektedir. Proje üreten bir yurtdışı firmasının Türkiye temsilcisi ile de görüşmelerimiz sürüyor. Bu proje içerisinde, hayvanların gölgeliği, sulak alanları, tuzlak yeri, Parazitlerle mücadele rampası gibi tesislere de ihtiyacımız var. Kene, Bit ve benzeri parazitlerin önlenmesi açısından bu da ayrıca önem arz etmektedir. Küçükbaş hayvancılığın devam edilmesi adına temel ihtiyaçların giderileceği alanların oluşturularak, küçükbaş hayvancılık cazip hale getirilmelidir” ifadelerini kullandı.