Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğinden yetiştiricilere Hijyen süt kovası, fiber süzek, önlük ve şapka dağıtımı yapıldı. Projesinin ilk dağıtım yeri Yeşilyurt İlçesine bağlı Premzik yaylası Porga ve İkizce de gerçekleşti. Yaklaşık 2 binin üzerinde yetiştiricilere dağıtım yapacaklarını belirten Başkan İhsan Akın, “Bu proje bir öncekiler gibi ilk defa Türkiye uygulanan bir projedir. Şuan için Yeşilyurt’a bağlı Premzik yaylasındayız ve keçi yetiştirici üyelerimizle birlikteyiz. Yetiştirici üyelerimize birinci kalitede yapılan plastik, ölçümlü Hijyen Kovamız, Fiber Süzeğimiz, Önlüğümüz ve Şapkalarımızın dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Özellikle yetiştiricilerin bu konudaki eksikliklerin giderilmesi noktasında birlik olarak ne yapabiliriz diye yaklaşık 3 ay süren bir çalışmanın ardından bu ürünlerin İstanbul’da yapılması kararını aldık. 12 litre ölçümlü, oluklu, tutması kolay ve çok sağlam olan birinci kalite kovamızı yaptırdık, yaklaşık 2 bin yetiştiricimize bunları dağıtacağız. Şuan için ilk dağıtım yerimiz Premzik yaylası ve göründüğü gibi süt sağarken hiçbir tüy, kıl, her hangi bir dışkı iç tarafa geçmiyor ve görünen fiber süzek diğerlerinden farklı olarak yıkanması ve çıkarılması kolay. Yetiştiricilerimize birebir göstererek, dağıtımını sağlayacağız. Yanımızda Veteriner ve ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın nezaretinde bu dağıtımlarımızı gerçekleştireceğiz. Yetiştiricilerimiz de bu büyük kovalarda sütlerini süzdükten sonra sütün içine giren kıl, tüy ve benzeri maddelerinden Hijyen kovalarımızla rahatlıkla kurtulmuş oluyorlar. Bu kovalarımızı tüm Malatya’da birlik adına dağıtımına devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
“TÜRKİYE’DE İLK DEFA UYGULANIYOR”
Türkiye’de henüz böyle bir uygulamanın olmadığına dikkat çeken Başkan Akın, Yetiştiricilerin mera ile ilgili sorunlarına da değinerek, “Malatya içerisindeki tüm yetiştiricilerimize bu dağıtımları yapacağız ve yeri geldiği zaman yetiştiricilerimize bir tane yerine 3 tane lazım dediklerinde, yetiştiriciler adına bunların siparişini verebiliriz, normal fiyattan çok uygun fiyata alabiliriz, bu anlamda yetiştiricilerimize rehberlik, danışmanlık ve gerekli desteği sağlayacağız. Burada önemli olan koyun ve keçi sütünü ve peynirini tüketmeyenlerin bu aşamadan sonra tüketilebilmesi adına, tıpkı ette yaptığımız çalışma gibi çalışmanın hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye’de henüz böyle bir uygulama yok, şuan ilk kez Malatya’da bunu yapıyoruz. Yetiştirici üyelerimiz yeri geldiğinde bu kovaları taşın üzerine koyacak veya yüksek bir yerden düşecek, kovanın sağlam ve kırılmaması adına bu çok önemli. Genellikle yaylalarda yazın kullanılıyor, yaza ve meraya uygun bir kova olması yetiştiricilerim için önemli. Yetiştiricilerimiz için mera ile ilgili sıkıntıları dile getiriyoruz. Bu sıkıntılarda Mera komisyonlarının görevi sadece para toplamak değildir. Mera komisyonları bu bölgelere Sulak, gölgelik, tuzlak, elektrik gibi sorunları çözmek adına aldıkları paranın yüzde 25’ini buralara harcamak zorundalar. Mera komisyonları başkanına seslenerek, gölgelik, tuzlak, sulak ve elektrik gibi eksikliklerin giderilmesi noktasında üzerlerine düşeni yapmalarını diliyoruz” şeklinde konuştu.
YETİŞTİRİCİLER PROJEDEN MEMNUN
Birliğin dağıtmış olduğu ürünlerin sağlık ve Hijyenik açısında güzel bir uygulama olduğunu belirten yetiştirici Fikret Koyuncu, “Biz yıllardır, ata dedemizden beri bu işi yapıyoruz. Gerçekten de güzel yöntem, çünkü hayvanın pisliği, tozu, kılı, tüyü süte girebiliyordu. Bu yöntem temiz, Hijyenik ve sağlıklı bir şey, bu anlamda başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Yetiştiriciler bunu devamlı olarak kullanılması için yapılmış, kendi açıdan çok sağlıklı ve güzel bir şey olduğunu düşünüyorum. Sağım yapan kadınlar erinmeden bunu kullanmaları gerekiyor” dedi.
Mera ile ilgili sorunlarını dile getiren yetiştirici Dursun Koyuncu ise, “Bu yöntem güzel fakat yine de çok eksiklerimiz var. Gölgeliğimiz yok, tozun altında süt sağıyoruz. Gölgede ve daha uygun yerde yapılırsa hem hayvanlar daha rahat eder, hem de sütü temiz sağabiliriz. Yollarımız kötü durumda, su sıkıntısı çekiyoruz, bu sorunları da başkanımızın aracılığıyla yetkililere duyurmak istiyoruz. Süt sağım yeri toz içinde değil de beton üzerinde olursa bu şekilde toz da çıkmaz, sağım yapılacak uygun alanların yapılması gerekiyor. Şuan baktığımızda tozu, toprağın içinde süt sağmak zorunda olduğumuzu görebiliyorsunuz” diye konuştu.