Geride bıraktığımız Kurban Bayramı’nın ardından Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın küçükbaş hayvancılığını yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalarının devam ettiğini kaydederken, Kurban Bayramında ise küçükbaş satışlarının arttığını aktardı.
“DERİCİLİK ESKİSİ GİBİ DEĞİL”
İlk olarak Kurban Bayramında çeşitli sivil toplum örgütleri ve derneklere bağışlanan kurban derilene ilişkin kısa bir demeç veren Akın, “Öncelikle kurban derileri ile ilgili şunu söyleyebiliriz, bu bir hayır işidir ve insan güvendiği yere bu hayrı yapmalıdır. Derilerin toplanması ve işlenmesi belki geçmişte daha değerliydi. Deri giyiminin çok fazla olması ihraç edilmesi vesaire çok daha fazlaydı. Ama geçmişteki gibi dericilik çok fazla yok. Kısmen yapılıyor bunları da belirli bölgelerde topluyorlar zaten Uşak, Aydın, İstanbul-Tuzla’dır. Bu merkezlere götürülüyor. Burada işlenip belirli işlemlerden sonra deri giyim olarak piyasaya sürülüyor” şeklinde ifade etti.
“YETİŞTİRCİLER YÜZDE 80 SATIŞ YAPTI”
Konuşmasının devamında küçükbaş hayvancılığın yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışma halinde olduklarını ve bu bağlamda birkaç basın kuruluşu ile irtibat kurduklarını anlatan Akın, “Bu bağlamda küçükbaş hayvanın organik ve doğal olması nedeni ile televizyon programlarında reklamlarda, küçükbaş hayvan etinin de yer almasına ilişkin bir talepte bulunmuştuk. Dönüşler aldık bu noktada. Çalışmalarımız bu anlamda devam edecek” dedi. Akın, iki hafta önce geride bıraktığımız Kurban Bayramına ilişkin ise şu şekilde değerlendirmede bulundu, “Bayram bizim açımızdan güzel geçti. En azından yetiştiriciler, ilçelerinde, köylerinde yetiştirdiği hayvanları getirdi ve pazarlarda yüzde 80 civarında satışını yaptılar. Satamayıp geri dönenler yüzde 15 civarındadır. Birebir görüştüm çoğuyla. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda küçükbaş hayvan satışında yüzde 15-20’lik bir artış oldu. 10 bin civarında küçükbaş hayvan kesimi yapılmıştır. Geçmiş yıllara göre çok iyi bir oran bu. Küçükbaşın yaygınlaştırılması, tüketilmesi, desteklenmesi organik hayvancılık açısından şüphesiz büyük önem arz ediyor. Küçükbaşın özellikle organik ve doğal olduğunu göz önüne alırsak Kurban Bayramı kesimlerinde olsun, adaktır, diğer kesimlerdir, market satışları, kasaplarda yaygınlaştırılması ile alakalı da çalışmalarımız devam ediyor edecek”
TÜKETİCİ ANKET VE BROŞÜR ÇALIŞMASI
Küçükbaş hayvan tüketimi ve yaygınlaşması kapsamında yaptıkları çalışmaları broşür, stand ve anket çalışmaları ile destekleyeceklerini de belirten Akın, “Çalışmalarımızın bir diğer ayağı olan broşür hazırlığı bitme aşamasına geldi. 25-30 bin civarında broşür çıkartıp tüketicilere dağıtacağız. Küçükbaş hayvan etinin özet olarak faydasını, insan sağlığına olumlu katkıları nelerdir, küçükbaş hayvanın değeri, milli hasılaya katkısı gibi konularda özet bilgiler içeren bir broşür olacak bu. Belli noktalardaki stantlar açacağız. Bunun yanında yine küçükbaş hayvancıkla alakalı bir tüketici anketimiz olacak 11 soruluk. İnsanların evlerinde hangi tür et tükettiklerini, küçükbaşı tercih edip etmediklerini, tercih etmiyorsa neden etmediği gibi soruların yer aldığı bir anketimiz olacak”
“KÜÇÜKBAŞ İLE İŞSİZLİĞİN DE ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ”
Küçükbaş hayvan üretiminin ülke ve Malatya için önemine birkez daha vurgu yapmak istediğini kaydeden Akın, “Malatya’da da hem organik tarım için hem organik hayvan yetiştirimi için uygun bir ortam var. Bu iki alan birbirini desteklerse Malatya ülkenin organik ürünleri ile ortaya çıkan bir kenti olarak da ön planda olacaktır. Bu bağlamda bizim üretmemiz gerekiyor. Özellikle de aile işletmelerine değer vermemiz gerekiyor. Bu manada aile işletmeleri kırsalda olduğu için işletmeleri kırsalda olduğu için doğal olarak işsizliğin de önüne geçmiş olacağız. Bir ailede 7-8 kişi geçimini bununla sağlıyor. Okuluna o parayla gidiyorlar, düğününü o parayla yapıyorlar insanlar bu noktada desteklenmesi gereken önemli bir alandır. Ordaki insanların sosyal projelerle, sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Bütün kurum kuruluş ve yerel yöneticilerden bu desteği bekliyoruz” dedi.