Türkiye’de Bir ilk olarak Kırkım Kursunu açan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği verdiği kursun sonuncu gününde Yetiştiricilere uygulamalı Kırkım yöntemi uyguladı. Birlik Başkanı İhsan Akın, “yetiştiricilerimize uygulamalı olarak kırkım yapma yöntemini uyguluyoruz. Önemli olan husus hayvanın en iyi şekilde kırkımının yapılmış olmasıdır. Bu kurslarımıza talep olduğu sürece bütün ilçelerimizde de açabiliriz.” dedi

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğinin düzenlemiş olduğu Kırkım Kursu’nun sonuncu gününde yetiştiriciler Kırkımı Uygulamalı olarak yaptı. Birlik Başkanlığının düzenlediği uygulamalı eğitim programı için Battalgazi’ye bağlı Kapıkaya Köyünde yetiştiriciler kırkım makinasıyla kursta aldıkları eğitimi uygulamalı bir şekilde gösterdi. Birlik adına konuşan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın, “yetiştiricilerimize uygulamalı olarak kırkım yapma yöntemini uyguluyoruz. Önemli olan husus hayvanın en iyi şekilde kırkımının yapılmış olması, kırkımın yapağının yok olmaması adına kırkım kursunun ne kadar önemli olduğunu burada uygulamalı olarak görüyoruz. Bu kurslarımıza talep olduğu sürece bütün ilçelerimizde de açabiliriz” ifadelerini kullandı.

YETİŞTİRİCİLERE UYGULAMALI KIRKIM YAPILDI

Kırkım Kursunun sonuncu gününde Yetiştiricilere uygulamalı kırkım yapma yöntemini uygulayan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın, “Koyun Kırkımı ile alakalı, kursumuzun uygulamalı olarak yaptığımız yer Battalgazi’ye bağlı Kapıkaya Köyünde Kursumuza katılan yetiştiricilerle birlikte kırkım makinasıyla koyunları uygulamalı olarak yapıyoruz. Önemli olan husus hayvanın en iyi şekilde kırkımının yapılmış olması, kırkımın yapağının yok olmaması adına kırkım kursunun ne kadar önemli olduğunu burada uygulamalı olarak görüyoruz. Bu anlamda Türkiye ilk defa birlik olarak bunu Malatya’da uyguluyoruz. DAP Bölgesi kapsamında amaçlanan projeye birliğimizi 100 adet kırkım makinesi yüzde 80 hibeli olarak kırkım kursumuza katılan yetiştiricilerimize verile bilmesi için DAP’tan destek bekliyoruz. En azından bu proje geçerse, kırkım kursuna katılan arkadaşlarımız hayvanlarını otomatik makinelerle kırkım makineleri yüzde 80 hibeyle faydalanmış olur. Burada uygulamalı eğitimin ne kadar önemli olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Bu kurslarımız talep olduğu sürece bütün ilçelerimizde de açabiliriz. Tabi ki Battalgazi Halk Eğitim Müdürlüğü, Battalgazi İlçe müdürlüğü ve Yine Milli Eğitim Müdürlüğüne yaptıkları desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“KURSUN SONUNDA YETİŞTİRİCİLERE SINAV”

Yetiştiricilere 40 saati teknik, 16 saati uygulamalı 2 haftalık bir kurs verdiklerini dile getiren Başkan Akın şöyle konuştu, “İlk kurs olması hasebiyle yetiştiricilerimize ve hocalarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Kursumuz toplamda 40 saati teknik, 16 saati de uygulamalı olan 2 haftalık bir kurstu. Kursun son günü ama bunun bitti diye bir şeyi yok, bunun sonunda puanlama sistemi uygulanacak ve sınava katılacaklar. Bununla birlikte yeterlilik için sınavdan en az 70 puan alması gerekiyor. Biz istiyoruz ki bu uygulamayla sertifika almaya hak kazansınlar ve bu konuda teknik arkadaşlarımız her alanda yetiştiricileri bilgilendiriyor, eğitimler veriyor. İlk defa yapılmasına rağmen ilgi yoğundu ama biz daha fazla olmasını bekliyorduk. Çünkü bizim yaklaşık 2 bin üyemiz var ve şuanda 27 kursiyerimiz bulunuyor. Tabi biz de ilk etapta istiyorduk ki 3 veya 5 kursu birden açabilelim. İlk uygulamada genel olarak bir yaklaşım vardır, ilk etapta bir bakalım katılım var mı, nedir ne değildir ona göre bir katılım sağlayalım düşüncesi var. Bu işlemler genellikle zamana dayalıdır ve hemen olmasını bekleyemezsiniz.”

VETERİNER EŞLİĞİNDE KIRKIM YÖNTEMİ

Kırkım yapma yöntemini yetiştiricilere anlatan Veteriner Hekim Ayşegül Karakuş şunları ifade etti, “Kırkım makinasının tek bir ayarı var ve elektrikle çalışıyor, elektrik olmadığında jeneratörle de çalışır. Makasla kesim yapıldığında deriye zarar verebiliyoruz ama makinede kontrolü kendimiz yapabiliyoruz. Kırkıma baş kısmında başlayarak karın bölgesine doğru yapıyoruz. Kırkımın hayvandaki kirli yapağını kursumuzda konuşmuştuk. Kırkım yaparken hayvanın yapağının telef olmaması önemli, kırkım yaparken dikkatli olmak gerekiyor ve deriyi çıkarmamamız gerekiyor. Normal bir makinayla veya makas günde ancak 20 veya 25 tane yaparsınız, ama kırkım makinesi ile çok rahat bir şekilde 100 veya 120 tane hayvana kırkım yapabiliyorsunuz. Kırkım yapılırken hayvanın kirlenmemesi için altına naylon serilmelidir. Kırkım yaparken hayvan üzerindeki zararlı parazitleri yani bit, pire, keneyi vücuttan atıyor, temizliyor ve hayvan da rahatlıyor. Hayvana kırkım yaparken boyun, meme ve kuyruk kısmına çok dikkat etmek gerekiyor, bu noktalar hayvanın en hassas noktaları.”

YETİŞTİRİCİLER KURSTAN MEMNUN

Birliğin vermiş olduğu Kırkım kursuna katılan yetiştirici Gülnaz Er kurs ile ilgili olarak şunları söyledi, “Daha önce kursta gördüklerimizi şuan için uygulamada yapıyoruz. Kırkım kursundan önce hayvanları makasla keserdik ve hayvanlara zarar verirdik, çok defa yaralamalar olurdu. Kırkım makinesi ile birlikte hiç olmayacak kadar zararsız ve kolay bir yöntemi var. Bir gün içinde en az 100 tane koyuna kırkım yapabiliyorum. Her yıl en bin lira kadar ücret verirdim kırkım işlemi için Gaziantep’ten kırkım ustası getirtiyordum ve bana maliyeti çok oluyordu. Şuan ise makine ile kendim yapabilecek durumdayım. Çocukluğumdan beri çiftçiydim, yaklaşık 10 yıldır da yetiştiricilik yapıyorum.” Yetiştirici Caner Sarıgül ise, “Kırkım kursuna katıldığımız için çok memnunuz ve bu konuda İhsan Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Kırkım kursu çok verimli geçti. Arkadaşlarımızla birlikte doğru bildiğimiz yanlışları da öğrendik. Ben de yaklaşım 12 yıldır bu işi yapıyorum, kırkım yapardık ama makasla çok zorlanırdık. Kırkım makinesi ile de baya bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum” dedi. 



 


 

Anasayfa

Projeler

Basın

İletişim