Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Doğu Anadolu Projesi, Güney Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki 35 ilde yeni ahır ve ağıl yapımına, mevcut ağıl ve ahırların tadilatına yüzde 50 hibe desteği ile küçükbaş hayvancılık işletmelerine damızlık koç ve teke alımına yüzde 80 hibe desteği verileceğini değerlendirerek BUSABAH’a konuştu.
Bu desteklerle ilgili talepte bulunduklarını ifade eden Başkan Akın, 2 aydan beri gerek Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile gerekse siyasilerle görüşerek Malatya’nın da bu destek kapsamına alınmasına yönelik taleplerini ilettiklerini söyledi.
MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Bu konuyla alakalı 26 ilin katıldığı bir toplantı yapıldığını belirten Başkan Akın, “Yayınlanan tebliğde ‘Bakanlık belirler’ şeklinde bir ibare olduğu için 2017 yılının sonu 2018 yılının ortalarında bu kapsamda olacağımızı düşünüyorum. Bu desteği Malatya’ya getirmeye çalışacağız. Malatya’nın bu destekten faydalanması için mücadelemizi devam ettireceğiz. 26 ilin katıldığı bir toplantı oldu” diye konuştu.
BÜROKRATLARLA GÖRÜŞTÜM
Malatya’ya bir “Koç İstasyonu” kurulması yönünde bir taleplerinin olduğunu ifade eden Başkan Akın, “Bu toplantıya Malatya davet edilmedi. Çünkü 26 ilin içerisinde Malatya yok. Davet edilen iller arasında 5 il toplantıya katılmadı. Ben Merkez Birliğin Yönetiminde olmam dolayısıyla bu konuyu gerek Genel Başkanla gerekse Bakanlık bürokratlarıyla görüştüm. Toplantıya katılmayan iller veya biz bu işin üstesinden gelemeyiz diyen bir il varsa bizim buna talip olduğumuzu söyledim. Bizim isteğimiz Malatyamıza bir ‘Koç İstasyonu’ kurulması. Bir ‘Koç İstasyonu’ kurulduğu zaman veya buna destek verildiği zaman Malatya’daki et üretiminin, süt üretiminin artacağını, işsizlik oranının azalacağını, yavru veriminin artacağını düşünüyoruz. İnşallah bu yılın sonu veya önümüzdeki yılın ortasında Malatya bu kapsama alınacak” şeklinde konuştu.