Damızlık Koyun Keçi yetiştiriciler Birliği tarafından düzenlenen Koyun Kırkım Şenliği ile Güneş Enerji Paneli Kura çekimine katılan Bakan Fakıbaba, Türkiye’de 90 milyon et tüketici olduğunu belirterek üreticileri Damızlık koyun projesi ile destekleyeceklerini belirtti. Ramazan ayı öncesi kesilmesi gereken hayvanların kesilmediğini dile getiren Fakıbaba, durumu fırsata çeviren üreticilere seslenerek, “Diyor ki, ‘yarın nasıl olsa Ramazan gelecek, fiyatlar artacak.’ Normalde bugün kesime gitmesi gerekirken, hayvanı kesime göndermiyor ve hayvan yağlanıyor. Piyasada et sıkıntısı olunca fiyatlar da yükseliyor. Kardeşim yapma bunu!” dedi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte bu yıl Malatya’da 12’ncisi gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarını ziyaret etti. fuar kapsamında Damızlık Koyun Keçi yetiştiriciler Birliği tarafından düzenlenen Koyun Kırkım Şenliği ile Güneş Enerji Paneli Kura çekimine katıldı. Bakanların yanı sıra, Valisi Ali Kaban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile çok sayıda davetli katıldı

Yaşamanız için havaya, suya ve gıdaya ihtiyaç olduğunun altını çizen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Aranızda olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılıkla sağlık arasında müthiş bir ilişki var. Yani gıda, tarım ve hayvancılık koruyucu hekimliğin başlangıcı. Eğer sağlık bir gıdanız, güvenilir bir gıdanız varsa demek ki, sağlıklısınız. Doktor ihtiyacınız da az olacaktır. Eğer gıdanız yoksa suyunuz yoksa neyiniz olursa olsun yaşamazsınız. Yaşamanız için havaya, suya ve gıdaya ihtiyacınız var. Ne kadar topunuz, tüfeğiniz olursa olsun, ne kadar sanayide ilerlerseniz, ne kadar altınınız olursa, ne kadar dolarınız olursa olsun ve üretemiyorsanız hiçsiniz. Bir gün aç kalırsınız, 2 gün, 3 gün aç kalırsınız sonra malınızı mülkünüzü bir tabak kuru fasulyeye değiştirirsiniz. Çok büyük sorumluluğumun olduğunun farkındayım. Benim için üretici başımın tacıdır. Üretici olmazsa olmaz. Ondan dolayı samimi bir şekilde, samimi bir kardeşiniz olarak elimden geldiği hep üreticinin yanında oldum. Ama bunu yaparken de aradaki, esnaf arkadaşlarımız, sanayicilerimiz ve 81 milyon ve bunlara Suriye’den gelenleri ve turistleri de ilave ettiğinizde 90 milyon bir tüketici var. Üretici, aradaki esnaf ve sanayici ve sonra da tüketici. Bunlar olmazsa olmazımız. Ama üretici üretmezse, sanayici ne yapabilir, esnaf ne yapabilir, tüketici ne yapabilir. Gücü yeten yiyecek, gücü yetmeyen maalesef yiyemeyecek. Bakanlığa geldiğim günden beri bu 3’lüye önem veriyorum, vermeye de devam edeceğim” diye konuştu.

“5 TANE DÜVESİ OLAN BİZ 100 BİN LİRALIK DÜVE VERECEĞİZ”

Üreticileri 300 hayvanla destekleyeceklerinin vurgulayan Bakan Fakıbaba şunları ifade etti, “Bizim 250 bin düve projemiz var ve inşallah haziran veya temmuz ayında başlayacak. Size 100 bin liralık düve Malatya’ya, çünkü her şeyiyle birlikte verilecek. Amacımız hayvan sayısını artırmak. Biz anayı artıracağız. Anayı artırdığımız zaman hayvan sürüsünün sayısını artıracağız. Hayvan sayımız artıyor ama insanların et tüketiminin artmasından dolayı hayvan sayısı yeterli gelmiyor. Bu ilk proje. 250 bin düveden 100 bin tanesini özellikle küçük ve orta işletmelere dağıtacağız. 5 tane düvesi olan biz 100 bin liralık düve vereceğiz. Ve bu işi bilecek, ahırı, kaba yemi olacak. İkinci projemiz 300 koyun projesi. bu Nisan’ın sonunda başlıyor. Adı Damızlık Koyun Projesi. Yani koyun yavru verecek. Koyun yavru verdiğinde koyun sürümüzü artıracağız. Bunun da şartları ver. Her gelene sana 300 koyun veriyorum değil, bu işi biliyor olacak. Ahırı olacak. Ahırında 100 koyunu varsa onu 300’e tamamlayacağız. 50 koyunu varsa 250 koyun vereceğiz. Küçükbaş hayvan sayımız 80 milyonu buluncaya kadar bu devam edecek. Çok mu zor, zor değil. Bunu başaran ülkeler var. Benim hemşerim başarır, Malatyalılar bunu Allah’ın izniyle başarır.”

 

BAKAN FIRSATÇILARA SESLENDİ, “YAPMA KARDEŞİM”

Ramazan ayından önde kesilmesi gereken hayvanları kesmeyerek fiyatların yükselmesini bekleyen fırsatçılara seslenen Fakıbaba, “Et regülâsyonu yapıyoruz zaman zaman üreticilerimiz bundan çekiniyor. Çekinmeyin. Biz hesaplarımızı yapıyoruz. Yerli üreticilerimizin zarar etmeyeceği bir şekilde et regülasyonu yapıyoruz. ben sanayicileri, büyük üreticileri spekülatör olarak yorumlamıyorum. Ama bir, ikisi çıkıyor. bu regülasyon hiçbir zaman yerli üretici için yapılan bir regülasyon değildir. Özel sektöre 500 bin kesimlik hayvan ithalatının önü açıldı. Bunu da yanlış yorumluyorlar. Sanki 500 bin hayvan hemen Türkiye’ye gelecek. Yok, öyle bir şey. Bu nedir? Ramazan geliyor diye normalde bugün mezbahaneye gönderilmesi gereken hayvanı göndermiyor. Diyor ki, ‘yarın nasıl olsa Ramazan gelecek, fiyatlar artacak.’ Normalde bugün kesime gitmesi gerekirken, hayvanı kesime göndermiyor ve hayvan yağlanıyor. Piyasada et sıkıntısı olunca fiyatlar da yükseliyor. Kardeşim yapma bunu! AK Parti hükümeti buna müsaade etmez. Devamlı yapılacak diye de bir olay yok. Bu olay sadece ve sadece piyasada dar gelirli insanların, üreticilerin ve sanayicilerin korunmasına yöneliktir. Fiyatları regüle etmekle üreticimize hiçbir zaman zarar vermeyeceğiz. Cezalarla ilgili çalışıyoruz ve ben cezaya karşı olan bir kardeşinizim. Allah’a çok şükür hepimiz kardeşiz. Anlaşamayacağımız bir şey yok. Ceza neden olsun? Kayısıyla ilgili cezayı da Allah’ın izniyle bunu Sayın Bakanım, milletvekilim, Genel Başkan Yardımcımla ve İl Başkanımızla konuşup mutlaka çözüme kavuşturacağız. Bu konuda en ufak bir şüpheniz olmasın. Çünkü biz sizin için varız” şeklinde konuştu.

HAYVAN ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GELİYOR

lisanslı hububat deposu ile hayvan organize sanayi bölgesinin kurulması ilgili müjdeler veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şunları söyledi, “Sayın Bakanım buraya gelmeden önce çeşitli programlardaydı. Orada da çok çeşitli müjdeleri bizimle paylaştı. Dedi ki, ‘Kayısı önemli, kayısıya lisanslı deponun yanında Malatya’da arpa da, buğday da önemli. Yetiştirici için arpa, buğday ne kadar önemliyse Malatya için bir de lisanslı hububat deposu inşa edelim.’ Bu talimatını yanımızda verdi. Malatya bir hayvan organize sanayi bölgesi kurmak istedik. Bunu başlatmıştık. Ama bakanımız göreve geldikten sonra talimat vererek buna hız verdi. İnşallah bunun ödeneğini birlikte takip ederek Malatya’ya o hizmeti de vereceğiz. Biz Malatya’da hayvan üretimi artsın, daha sağlıklı koşullarda da ucuz maliyetlerle hayvancılık sektörünün gelişmesini istiyoruz. Biz Türkiye olarak tarımı stratejik bir ürün olarak görüyoruz. Malatya sanayileşmeye yeni başlayan bir şehirken Malatya’mız aynı zamanda bir tarım kenti. Dolayısıyla biz tarımı asla ihmal edemeyiz. Gücümüzün yettiği kadar, elimizden geldiği kadar biz üretici ve çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Gıda ve suyun olmadan hiçbir canlının yaşamayacağını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı İhsan Akın şunları vurguladı, “Biz her zaman söylüyoruz, yetiştiriciler, üreticiler, üretim, gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. Bunu her platformda söylüyoruz. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır’a 40 bin kişilik aileyi temsilen yetiştiricilerimiz adına bizlere sunduğu katkıdan dolayı gerek DAP’ı belediye ayağıyla desteklediği için gerekse de yaylada yetiştiricilerimizin en büyük sıkıntısı olan güneş enerjisi panelleri katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Birlik olarak yetiştiricilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Sizlerden de inşallah desteklerinizi bekliyoruz.”

 


 


 

Anasayfa

Projeler

Basın

İletişim