Malatya koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı ihsan akın ve birlik teknik personelleri saha çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Yazıhan ilçe belediyesi başkanlığı toplantı salonunda halk elinde hayvan ıslahı projesi, DAP projesi, yüzde 80 koç desteği, yüzde 50 inşaat desteği ve birçok konuda bilgilendirme toplantısı ve saha çalışması yapıldı. Toplantıda söz alan Yazıhan belediye başkanı Nevzat Öztürk, üreticilerle sık aralıklarla bir araya geldiklerini belirterek, “Hayvancılığın sıkıntılarını birlik başkanı bizden daha iyi biliyor. Ancak ben de bir çiftçi ailesinden gelmem hasebiyle aynı zamanda yine yaylalarımızı zaman zaman ziyaret ettiğimizde tabi bu sıkıntıları biliyoruz.
ÖZTÜRK: HAYVANCILIK BÖLGEMİZDE GERİYE GİDİYOR
Hayvancılığın bölgemizde gittikçe geriye gittiğini müşahede ediyoruz. Bu konuda bizleri üzüyor, gerek dünya üretiminde Türkiye bir yerde söz sahibi Malatya’nın da bu konuda söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Gerek devletimiz ,gerekse hükümetimiz bakanlarımız bu konuda ciddi destekler veriyor. Bu destekleri yerinde rantabl olarak değerlendirdiğimizde hayvancılıkta para kazanmamamız için hiçbir neden yok. Küçükbaşlarda da ıslaha gidilmesi lazım başkanımızın bu konuda gayretli çalışmaları var bizde takip ediyoruz.
“DESTEKLEMELER 2017’DE DE DEVAM EDECEK”
Hayvan Sağlığı Müdürü Zeki Sadak ise şöyle konuştu “Aslında çok kısa zaman önce bu konuda bir toplantı yapmıştık. En azından sizin Halk elinde sizin elinizde uygun koçlar kullanmak suretiyle ıslah yapıyoruz. Bir de bildiğiniz gibi ağıl yapımınıza özellikle DAP kaynaklı destekleme yapıyoruz. Ağıl yapımı için yüzde elli tabi damızlıkta kullanılan koç ve teke için yüzde seksen gibi bir hibe veriyoruz. O da 2017 de devam edecek desteklemelerimiz arasında onu da müracaatı olduğu takdirde onun müracaatları yaklaşık 2017’nin başında mart gibi falan olacaktır. Sizleri o konuda müracaata bekliyoruz. “
“ÖNEMLİ BİRİKİMLERİMİZ OLDU”
Proje lideri Prof. Dr. Metin Bayraktar ise sözlerine şöyle başladı, Bu beş yılda ki acemiliğimizi bundan sonra yapmayacağız. Gerçekten önemli bir bilgi birikimimiz oldu yani bilgi birikim derken, biz aslında bu beş yılda sizleri daha önce hiç yapmadığınız hayvanları kayıt altına alma işini öğretmeye çalıştık. Nispeten öğrettik yani eskiden ne doğum kaydınız vardı ne altmışıncı gün ,ne doksanıncı gün tartımı vardı. Kulak küpesi kaydı bile yoktu yani gerçi ÇKS sisteminde şimdi o mecbur zaten. Bunlara yavaş yavaş sahip olmaya çalıştık bundan sonra ıslah için ne gerekiyorsa onu yapacağız bu birlikte yapacağız tabi sadece bizim kararımızla yada başkalarının kararıyla değil birlikte bu işe karar vereceğiz inşallah bu dönem gerçekten verim artışına yönelik sonuçlar almayı ümit ediyoruz dedi.
AKIN: ÖNEMLİ BİR PROJE
Birlik başkanı ihsan akın ise sözlerine şöyle başladı, Gerek Halk Elinde Islah Projesiyle alakalı gerek genel bilgilendirme ile alakalı değerli katkı sunan Tarım İl Müdürlüğünde ki arkadaşlarımız ve değerli yetiştiricilerimiz öncelikli olarak tabi ki bu beş yılı tamamlayan arkadaşlarımız ve ayrılan arkadaşlarımız oldu. Bu arkadaşlarımızın yerine de gönüllü olan yedi, sekiz tane arkadaşımız var bunlarda aramızda. İnşallah değerli bir seçim yaparız. Amacına hizmet ettiği gibi bir beş yıl daha, daha iyi şekilde nasıl damızlık üretebiliriz, bunları pazara nasıl sunabiliriz ve yahut bunları kendi işletmemizde verimini ,kuzu verimini, et verimini ,süt verimini ,yavru verimini arttırarak ekonomimize ve milli hasılaya nasıl katkı sunabiliriz. Bu çok önemli bir proje, yani şu anda iki tane ilçemizde uygulanıyor çok önemli bir proje bunu ciddiyetle takip eden ve destek veren bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
TANRIVERDİ: YETİŞTİRİCİLERİMİZ ARTIK ÇOK TECRÜBELİ
Yazıhan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Zafer Tanrıverdi ise şöyle konuştu; “Artık projede de bir çok yetiştiricimiz tecrübeli proje eskiden hatalarınız oldu eksikleriniz oldu biz bunları tolere etmeye çalıştık ama bundan sonra projenin sağlıklı yürümesi amacıyla biraz daha ciddiyetle duracağız işin üstünde çünkü sizin elinizde ki hayvanları sizin elinizde ıslah etmeye çalışıyoruz. Yani ıslah etmek derken hayvanın verim kabiliyeti yüksek hayvanları elinizde bulundurmaya çalışıyoruz. Bu konuda herkes dikkat edecek biz de üzerine titizlikle duracağız”
Toplantı salonunda ve saha çalışması sırasında hastalıklar yemleme uygulama ve benzeri konularda sorular soruldu istişarelerde bulunuldu.