Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü arasında yapılan, küçükbaş hayvan alım protokolünün anlatıldığı bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya İl Müdürümüz Sayın Ali SELVİ, Bingöl Et ve Süt Kurumu Kombina Müdürü Önder ALPTEKİN, Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan AKIN ile birliğin yönetim ve denetim kurulu üyeleri katıldı.
İl Müdürümüz Sayın Ali SELVİ yaptığı konuşmada, “İlimizin 291.000 küçükbaş hayvan varlığı mevcuttur. 2014 yılında Malatya’ya Bakanlığımızın desteklemeleri ile hayvancılık sektörüne 16,1 Milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Küçükbaşın bu desteklemedeki payı 3,6 Milyon TL’dir. Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki Malatya İlinin de içinde bulunduğu illerde bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin kurulmasının desteklenmesine ilişkin 2015/4 No’lu Tebliğ 30 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Proje kapsamında ahır-ağıl tadilat ve yeni inşaat yapımlarına %50, damızlık koç ve teke alımlarına ise %80 hibe desteği verilmektedir. Hibe desteği programı 2015-2018 yılları arasını kapsamaktadır. Yetiştiricilerimizin projeleri ile müracaatlarını bekliyoruz. 2014 yılında Malatya’da küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 4,5 Milyon TL’lik yatırım tutarı karşılığında projeleri kabul edilmiş, bu yıl proje karşılığı 2,4 Milyon TL hibe desteği ödemesi yapılacaktır. Tarım ve hayvancılığın her aşamasında üretici ve yetiştiricilerimizin kaliteli ve sağlıklı üretim yaparak Bakanlığımız desteklemelerinden azami oranda yararlandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Bingöl Et ve Süt Kurumu Kombina Müdürü Önder ALPTEKİN ise, “Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, yetiştiricilerimize sabit fiyat garantisi verilmiştir. Kesim fiyatlarının ileriki tarihlerde artması halinde artan fiyat baz alınacak, fiyatların düşmesi halinde ise sözleşmenin yapıldığı zaman baz alınan fiyat geçerlilik kazanacaktır. Böylelikle yetiştiricilerimiz mağdur edilmemiş olacaktır. Sözleşmesi yapılan hayvanların kesimi Malatya’daki kombinalarda yapılacaktır. Üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.
Daha sonra birlik çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunan Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan AKIN, “Küçükbaş hayvancılığın en büyük sorunlarından biri, yetiştiricilik aşamasında kalifiye eleman yetersizliğidir. Bunun için 2014 yılında İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle birlikte 16 sürü yönetimi kursu açarak 380 kişiye belge verdik. Bu çalışmanın çok faydalı olduğu kanaatindeyim. 2015 yılında da 17 kurs açarak 425 kişiye sürü yönetimi eğitimi vermeyi planlıyoruz. İmzalanan bu küçükbaş hayvan alım protokolü ile üyelerimiz fiyat konusunda mağdur edilmemiş, önlerini daha güvenle görmeleri sağlanmıştır” dedi.