“Ülkemizin kazanması için, üreticimizin kazanması için, memleketin kazanması için oturmayıp sahaya inmeliyiz. Sahada olmazsak sıkıntıları bilemeyiz” dedi.
Yaylalarda ağıla dönüşler başladı. Dönüşlerle alakalı bir açıklama yapan Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın, önemli şeyler söyledi. Başkan Akın, Malatya’da yetiştiriciler tarafından kullanılan 60’a yakın yaylanın bulunduğunu söyledi.
BAZI BÖLGELERDE SIKINTILAR YAŞANIYOR
Dönüş esnasında yetiştiricilere tesviyede bulunan Başkan Akın, “Küçük ve büyük ölçekli bu yaylalar Malatya hudutları ile Adıyaman, Kahramanmaraş, Sivas ve Erzincan sınırlarını içinde yer alıyor. Hayvan üreticileri bu sınırlar içerisindeki yaylaları ortaklaşa kullanıyorlar. Yaklaşık 120 bin civarında hayvanlarımız bu yaylalarda otlanıyor ve bin civarında yetiştiricimiz de bu yaylaları kullanıyor. Yetiştiricilerimi yaylalardan dönerken zaman zaman karayolunu kullanıyorlar. Bu anlamda karayollarında bazı bölgelerde sıkıntılar yaşanıyor. Yetiştiriciler hayvanlarını bazen kamyon gibi araçlarla getirirken imkânı olmayan yetiştiricilerimiz de hayvanlarını yayan olarak 3-5 gün getiriyorlar. Biz yetiştiricilerimizin dönüş esnasında çok dikkatli olmalarını öneriyoruz. Çünkü el feneri, reflektörlü ışıkta parlayan çoban kıyafetleri kullanmalarını istiyoruz. Ana yollarda bazen sürücüler de yeterince dikkatli olamıyorlar. Çobanlarımız da dalgın olabiliyor. Dolayısıyla olası bir kaza esnasında hem hayvanlarımız telef oluyor hem de insanlarımız yaralanabiliyor. Bu nedenle trafik kazaları olmaması için hem sürücülerin hem de yayladan dönen üreticilerin bu konuda çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Kolluk kuvvetlerinin de özellikle bu geçiş sürecinde üreticilerimize dönüş esnasında yardımcı olmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI
Yetiştiricilerin temel ihtiyaçlarıyla ilgili sıkıntılarından bahseden ve empati kurulmasını isteyen Başkan Akın, “Bu yıl bazı yaylalarımızda ciddi anlamda kuraklıklar yaşandı. Bazı yaylalarda su sıkıntıları oldu. Yetiştiricilerimizin temel ihtiyaçlarını giderme yani tuvalet, banyo gibi ihtiyaçları oldu. Bunlarla alakalı yıllardır, gitmediğimiz yer, çalmadığımız kapı kalmadı. Halen çaldığımız kapılardan olumlu dönüşler alamadık. Bir insan olarak yetiştiriciler içerisinde bulundukları bu durum karşısında empati kurulmasını bekliyoruz. Vali, kaymakam, belediye başkanları gibi yerel yöneticilerin yaylacıların bu sıkıntıları yönünde bir empati duymalarını istiyoruz. O insanların orada tuvalet, banyo, yol, elektrik sıkıntılarıyla alakalı önümüzdeki süreçte üzerimize düşen ne varsa biz sonuna kadar yardımcı olacağız. Ancak yöneticilerimizin de bu konuda duyarlı olmalarını bekliyor, yetiştiricilerimize yardımcı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
YETİŞTİRİCİLERİMİZ YAYLALARI YÜZYILLARDIR KULLANIYOR
Yerel yöneticileri yaylalara davet ederek yetiştiricilerin yaşadığı sıkıntıları yerinde görmelerini isteyen Başkan Akın, “Yetiştiricilerimiz buraları yüz yıllardır kullanıyorlar. Kullandığı yaylalarda en azından temel ihtiyaçlarının giderilmesiyle alakalı olarak gerek AFAD’a gerek farklı kurumlara ve yerel yöneticilerimize bunları anlatıyoruz. Bu amaçla 2010 yılında projede yaptık ama bu projemiz destek görmedi. Ayrıca DAP yönetimine de bu konuda çoban evi, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlar konusunda da başvurduk. İstiyoruz ki, yayladaki bu yetiştiricilerimizin en azından yüzde 50-60'ının problem ve sıkıntılardan çözelim. Bunları da el birliği ile empati kurarak ve yetiştiricilerin yaşadığı o sıkıntıları gelip yerinde görerek karar vermelerini bekliyoruz. Bu konuda yerel yöneticilerimizi her zaman yaylalarımıza davet ediyoruz. Gelsinler o insanların yaşadıkları o sıkıntıları birebir orada görsünler” ifadelerini kullandı.
AĞAÇ DİKMELERİNİ İSTİYORUZ
Ayrıca yetiştiricilere yaylalardan dönerken birer ağaç dikmeleri yönünde bir çağrıda bulunan Başkan Akın, “Yaylacılarımızın dönüş esnasında, ağaç dikmelerini istiyoruz. Her ne kadar su olmasa dahi hiç değilse bulaşık suyunun geçtiği alanlara, dut, söğüt erik veya hiçbir şey bilmiyorsa ardıç, meşe, gibi ağaçları bu bölgelere diksinler. En azından döndüklerinde altında gölgelenecekleri bir ağaçları olsun. Kendileri de faydalansın, hayvanlar da gölgeden faydalansın. Ama bunu biz gideceğiz, örnek olarak kurumlar ve yerel yöneticiler olarak biz başlangıç yapacağız ki örnek olalım” sözlerini kaydetti.
KİM FAYDALI OLACAKSA ONUN YANINDA OLMALIYIZ
“Proje yapılması değil projenin hayata geçirilmesi önemlidir” diyen Başkan Akın, “Daha önce yaptığımız projeler geri dönerken diğer taraftan yapılan bazı projeler, gününde ilgili kurumlar tarafından onaylanıyordu. Bu memlekette faydalı olacak işlere önem vermek gerekiyor. 10 tane, 20 tane üyesi olan bir dernek bakıyorsunuz ki milyarlarca destek almış, ortada fol yok; yumurta yok. Bu gibi durumların artık geçmişte kalması gerekiyor. Farklı farklı firmalar, ahbap-çavuş ilişkileri içerisinde bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bunların önüne geçilmeli. Bunlar yanlış. Çalışan, yetiştirici ve üreticiye kim faydalı oluyorsa onun yanında olmak zorundayız. Ülkemizin kazanması için, üreticimizin kazanması için, memleketin kazanması için oturmayıp, sahaya inmeliyiz. Sahada olmazsak sıkıntıları bilemeyiz” söylemlerini kullandı.