4 Ülke Gezip Üretimi yerinde Gördüler
Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Yenilikçi Yaklaşımlar ve Verimliliğin Artırılması son akış değerlendirme toplantısı yapıldı. Erasmus projesi kapsamında yurt dışında 4 ülkede hayvan çiftliklerini gezen ve eğitimler alan 31 çiftçi, veteriner hekim, ziraat mühendislerine sertifikaları verildi
İstanbul Beşiktaş’ta yaşanan terör saldırısında şehit olanlar için saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı ihsan Akın, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, Gıda Tarım İl Müdürü Zülküf Yıldırım ile Ziraat Mühendisleri, zeoteknik Veteriner Sağlık Teknisyenleri, örnek yetiştiriciler katıldı. Erasmus projesi kapsamında Almanya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Belçika’ da yapılan saha gezilerinde eğitim alan çiftçi ve 31 katılımcıya sertifikaları verildi. Burada konuşan Akın Avrupa’da küçükbaş hayvancılıkla ilgili yapılan çalışmaları kendi ilimize ülkemizde nasıl faydalı hale getirebiliriz düşüncesi ile yola çıktılarını belirterek şunları söyledi: “Erasmus projesi kapsamında 4 Akış gerçekleştirdik. Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Belçika ve Almanya akışını sağladık. Esas amacımız Avrupa'da yapılan özellikle küçükbaş hayvancılık sistemindeki verimliliğin artışı ile ilgili olarak yapılan örnek çalışmaları kendi ilimizde kendi ülkemizde nasıl daha faydalı bir hale getirebiliriz düşüncesiyle harekete geçtik. Örnek çalışmalar yaparak girdi maliyetlerimizi düşürerek buna bağlı olarak verimliliğimizi nasıl artırabilir, damızlık hayvanlarımızı daha nasıl arttırabiliriz, daha iyi nasıl seçebiliriz. Hijyen anlamda, hayvanların hastalığı, yemlenmesi bakımı noktasında Bu projenin gerçek amacına hizmet etmesi için de birebir saha çalışmalarını yaptık. Televizyon, radyo aracılığıyla broşür afiş kitapçık hazırlayarak Avrupa Birliği tarafından hazırlanan Erasmus projesinin en iyi şekilde sahaya yansıtma ve bu yansıtmanın da sonucu olarak örnek yetiştiriciler aracılığıyla bütün hayvancılığı yayılması noktasında çalışmamızı devam ettiriyoruz.”
“KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA UYGUN BİR ÜLKEYİZ”
Geniş meralarımıza değinen Akın şunları dile getirdi. “Küçükbaş hayvancılığa uygun meraları geniş olan bir ülkeyiz. Biz bu meralarımız en iyi şekilde faydalı hale getirmek içinde bu tür projelerde bulunmalıyız. İthal eden değil ihraç eden bir ülke olmak istiyorsak bu tür ve benzer projelerle amacına hizmet eden işler yapmamız gerekiyor. Gidip gezmekle olmuyor. Örnek yetiştiriciler ve tüm ekip bu konuları da sahaya yansıttıkları zaman amacına hizmet eder. Devletimiz bakanlığımız önemli destekler sağlamakta yetiştiriciler. Yerel yöneticilerin kesinlikle elin taşın altına hatta bedenini taşın altına koyma zamanı gelmiştir. Üretim olmadan gıda olmadan su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz. Bunun için bir üretimin önemini sadece gülerek geçiştiremeyiz. Bazı yerel yöneticilerimiz süt ve süt ürünlerinin, et ve et ürünlerinin nereden geldiğini nerede üretildiğini bilmiyor. Ama üretene de destek olacağız. Sosyal ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yayladaki bu insanların sıkıntılarını sadece çadırı 10 dakika ziyaret ederek gideremeyiz.”
“KÂĞIT ÜZERİNDE LAFLA KINAMAKLA OLMAZ”
İstanbul’da yaşanan terör saldırılarını kanayan Akın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülke hepimizin ülkesi bizler ülkemizi seveceğiz. Birlik ve beraber olup üretime devam edeceğiz. İstanbul’da yaşanan talihsiz bir olay, bütün terör örgütlerini buradan şiddetle nefretle kınıyoruz. Daha önceden de açıklamalarımızı yaptık ama bunlar sadece kâğıt üzerinde lafla kınamakla olmaz. Devlet her insanın başına bir bekçi dikemez bizler devletimize, cumhurbaşkanımıza, milletimize, ilkemize sahip çıkacağız. Bu adi çukurlara hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz. Bu haçlı Siyonist oyununu ancak beraber olursak bozarız. Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi. Buradan tekrar şehitlerimize Allah rahmet eylesin diyorum. Buradan bütün gazilerimize saygı ve hürmetlerimizi sunuyorum. Geride kalan bütün akrabalara ve Türk milletine necip Türk milletine de tekrara başsağlığı diliyorum. Allah sabırlar versin diyorum.