Uygulanacak projeyle ilgili olarak yapılan toplantıya Arapgir Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU, İl Müdür Yardımcımız Zülküf YILDIRIMOĞLU, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Zeki SADAK, Arapgir İlçe Müdürümüz Mevlüt BİRLİK, Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birlik Başkanı İhsan AKIN, Proje Lideri Prof. Dr. Metin BAYRAKTAR ve çok sayıda küçükbaş hayvan yetiştiricimiz katıldı. Toplantıda proje lideri Prof. Dr. Metin BAYRAKTAR ve İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca bilgi paylaşımı yapıldı.
Açılış konuşmasını ev sahibi sıfatıyla yapan Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk CÖMERTOĞLU, “Arapgir’imiz küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Malatyamızın lokomotiflerindendir. Bu projeler sayesinde bilinçli yapılacak yetiştiricilik ile üretime ve ekonomimize daha fazla katkı sağlamış olacağız. Biz her zaman, her konuda üreticilerimizin yanındayız.” dedi.
Toplantıda söz alan Şube Müdürümüz Sayın Zeki SADAK, “ Proje Arapgir İlçemize hayırlı olsun. Proje sonunda ilçede koyun yetiştiriciliği farklı bir boyut kazanacaktır. Projeden faydalanacak yetiştiricilerimizin 2015 yılında alacakları 22 TL. Anaç koyun desteğinin yanında proje kapsamında kuzu başına 35 TL. , koç başına ise 200 TL. destekleme ödemesi yapılacak ve bu ödemeler artarak 5 yıl devam edecektir. Ayrıca yetiştiricilerimizin çobanlık desteklemesinde faydalanmaları için yıl sonuna kadar müracaat süresi olmasına karşılık en az 5 ay sigorta pirimi yatırmaları gerektiğinden, zaman çok önemli. Yetiştiricilerimizin özellikle prim hesabını gözeterek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde desteklemeden faydalanamayacaklardır” dedi.
İl Müdür Yardımcımız Sayın Zülküf YILDIRIMOĞLU ise, “ Arapgir, Yazıhan, Arguvan ve Darende ilçelerinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak hayvancılığı eski usullere göre değil, ülkemizin kırmızı et ihtiyacının karşılanabilmesi için modern ve bilimsel tekniğe uygun olarak yapılması kaçınılmazdır. Bu nedenle daha önce Yazıhan ilçemizde uygulanan bu projenin ikincisi Arapgir ilçesinde uygulanması tesadüf değil, bilerek seçilmiştir. Daha sonraki projeler Arguvan ve Darende ilçelerimizde uygulanacaktır. Bu projenin tüm yetiştiricilerimize ve Arapgir ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yetiştiricilerimizin hayvanların dış görünüşlerine bakarak damızlık seçimi yaptıklarını, bunun kısmen doğru olsa da yavru doğum ağırlıkları ile sütten kesim ağırlıklarına bakarak bilimsel değerlendirmeden sonra damızlık seçimi yapmaları gerektiğini söyleyen Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sayın İhsan AKIN, “5. yılın sonunda projeden faydalanan yetiştiriciler yüksek verimli, genç, sağlıklı sürülere sahip olacaklar. Elde edecekleri kazanımla verim kayıtlarının ne kadar önemli olduğunu bilecek, bundan böyle damızlık seçimini buna göre yapacaklardır. Proje sonunda ilçede bulunan diğer yetiştiricilere de örnek teşkil edecektir. Projede elde edilen yüksek verimli sürülerin bölgedeki işletmelere aktarılması suretiyle bölge hayvancılığı daha fazla kalkınacaktır” dedi.